Ενότητα 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Ενότητα 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι ένα νομικό καθεστώς που χορηγείται αυτόματα στους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Προστίθεται στην εθνική υπηκοότητα και δεν την αντικαθιστά, παρέχοντας ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα και ευκαιρίες.
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας είναι η ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται βίζα ή ειδικές άδειες. Επιπλέον, οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές στη χώρα στην οποία διαμένουν, ανεξάρτητα από την αρχική τους ιθαγένεια.
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια προσφέρει επίσης μια σειρά από νομικές προστασίες, όπως το δικαίωμα υποβολής αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το δικαίωμα να απευθύνονται στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή σε περίπτωση διαφορών ή προβλημάτων με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παρέχει επίσης πρόσβαση σε διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης και υποτροφιών της ΕΕ, καθώς και σε πρωτοβουλίες πολιτιστικών και επαγγελματικών ανταλλαγών, όπως το πρόγραμμα Erasmus+.
Ευρωπαϊκή ιθαγένεια:
Βικιπαίδεια παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλύοντας την ιστορική της εξέλιξη, τα δικαιώματα και τη νομική της προστασία.
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_citizenship
Η επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιθαγένεια της ΕΕ προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών της ΕΕ, καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες της ΕΕ που σχετίζονται με την ιθαγένεια.
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/eu-citizenship-and-democracy/eu-citizenship_en
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια προσφέρει διάφορες ευκαιρίες κατάρτισης που απευθύνονται τόσο σε νέους όσο και σε ενήλικες, συμβάλλοντας στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ευρωπαίων πολιτών.
Αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (IVET): Αυτό το είδος κατάρτισης πραγματοποιείται κυρίως σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα ή σε εργασιακά πλαίσια, όπως κέντρα κατάρτισης και επιχειρήσεις. Περίπου το 50% των Ευρωπαίων νέων ηλικίας 15 έως 19 ετών παρακολουθούν μαθήματα ΙΕΚ στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διαφορές στα ποσοστά συμμετοχής εντός της ΕΕ.
Συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Μετά την αρχική εκπαίδευση ή την είσοδο στο εργατικό δυναμικό, η συνεχιζόμενη ΕΕΚ αποσκοπεί στην τελειοποίηση των υφιστάμενων γνώσεων και στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Η κατάρτιση αυτή βασίζεται κυρίως στην εργασία και επικεντρώνεται στη συνεχή προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (που ξεκίνησε με τη διαδικασία της Κοπεγχάγης το 2002), στοχεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 60% των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα μπορεί να επωφεληθεί από εργασιακή εμπειρία έως το 2025.
Το Κέντρο Europe Direct, με το έργο European Citizenship Education Project, στοχεύει στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα εκπαιδευτικά συστήματα. Οι παρεμβάσεις στα σχολεία έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν τους νέους σε ευρωπαϊκά θέματα, να τους φέρουν πιο κοντά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να επιτρέψουν στις τοπικές πραγματικότητες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία οικοδόμησης της Ευρώπης. Οι συναντήσεις, που πραγματοποιούνται από νέους πανεπιστημιακούς εκπαιδευτές, προσφέρουν ένα γενικό πλαίσιο για την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τους θεσμούς, τις κοινοτικές πολιτικές και τις ευκαιρίες για σπουδές και εργασία στην ΕΕ.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την εκπαίδευση και την κατάρτιση προωθώντας την πολυγλωσσία, ενθαρρύνοντας την κινητικότητα των φοιτητών, των εκπαιδευομένων, των εκπαιδευτικών και των νέων και διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών. Οι στόχοι της ΕΕ στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν την προώθηση της δια βίου μάθησης και της κινητικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, την προώθηση της ισότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, καθώς και τη στήριξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Μέσω του προγράμματος Erasmus+, η ΕΕ υποστηρίζει άτομα και οργανισμούς στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, προσφέροντας χρηματοδότηση και πόρους για σπουδές, κατάρτιση, πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, συμπράξεις για καινοτομία, ανταλλαγή γνώσεων και μεταρρύθμιση πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προσφέρει επίσης ευκαιρίες σε νέους να συμμετάσχουν σε εθελοντικές ή εργασιακές δραστηριότητες για τοπικές κοινότητες στην Ευρώπη.
Οι πρωτοβουλίες αυτές καταδεικνύουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι προσβάσιμες, υψηλής ποιότητας και προωθούν την κοινωνική συνοχή.
Ευκαιρίες κατάρτισης για ενήλικες:
Η σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων περιγράφει διάφορες πρωτοβουλίες επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, αν και απευθύνεται κυρίως στους νέους, ορισμένες ιδέες μπορεί να είναι σχετικές και για τους ενήλικες. https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/economy-works-people/youth-employment-support_en.
Το Deutschland.de προσφέρει πληροφορίες για τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης στις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τη διπλή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδανικές για την κατανόηση του τοπίου της κατάρτισης στην ΕΕ.https://www.deutschland.de/en/topic/knowledge/vocational-training-abroad-chance-europe
Η επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς η ΕΕ υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση ενηλίκων και την επαγγελματική κατάρτιση.
https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/education-training-and-youth_en
Συνοπτικές ερωτήσεις:
Ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την εργασιακή εμπειρία των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέχρι το 2025;
Πώς συμβάλλει στην κατάρτιση των νέων το έργο "Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια" του Κέντρου Europe Direct;
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια ανοίγει πολυάριθμες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως στον τομέα της ψηφιακής και της εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς και μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus για νέους επιχειρηματίες.
Erasmus για νέους επιχειρηματίες: Αυτό το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο επιχειρηματία σε άλλη χώρα της ΕΕ. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, καθώς και σε όσους έχουν μια επιχείρηση για λιγότερο από τρία χρόνια. Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια και οι δραστηριότητες μπορούν να αφορούν οποιονδήποτε τομέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού και διαβίωσης.
Επιπλέον, ως πολίτης της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να ξεκινήσετε μια επιχείρηση σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή να ανοίξετε υποκατάστημα υφιστάμενης εταιρείας σε άλλο κράτος μέλος. Κάθε χώρα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, γι' αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις απαραίτητες διαδικασίες. Η πύλη "Η Ευρώπη σου" παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους νόμους και τις διοικητικές διαδικασίες για κάθε χώρα, καθώς και πληροφορίες για θέματα όπως ο ΦΠΑ, τα τελωνεία, οι απαιτήσεις για τα προϊόντα και οι περιβαλλοντικές ετικέτες.
Ευκαιρίες για ψηφιακή και απομακρυσμένη εργασία: Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια προσφέρει επίσης ευκαιρίες στον τομέα της ψηφιακής και απομακρυσμένης εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Πύλη για τη Νεολαία παρέχει πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους και όσους εργάζονται στον τομέα της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής κινητικότητας εντός της ΕΕ. Η πύλη περιλαμβάνει πληροφορίες για διάφορες ευκαιρίες απασχόλησης στα κράτη μέλη της ΕΕ και για το πώς μπορεί κανείς να κάνει τη διαφορά μέσω προγραμμάτων όπως το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
Αυτές οι ευκαιρίες απασχόλησης, τόσο επιχειρηματικές όσο και ψηφιακές και απομακρυσμένες, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν διαφορετικές σταδιοδρομίες και μοντέλα εργασίας σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ευκαιρίες απασχόλησης:
Η σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Erasmus για νέους επιχειρηματίες παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής επιχειρηματιών, κατάλληλο για ενήλικες που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση.
https://commission.europa.eu/funding-tenders/how-apply/eligibility-who-can-get-funding/funding-opportunities-young-people_en
Η Ευρωπαϊκή Πύλη για τη Νεολαία, παρά το όνομά της, προσφέρει πληροφορίες για διάφορες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών απασχόλησης στην ΕΕ, οι οποίες μπορεί να είναι σχετικές και για ενήλικες.
https://youth.europa.eu/home_
Erasmus για νέους επιχειρηματίες
https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/index.php?lan=it
Συνοπτικές ερωτήσεις:
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος Erasmus για νέους επιχειρηματίες;
Πώς μπορούν οι πολίτες της ΕΕ να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες ψηφιακής και εξ αποστάσεως εργασίας;
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών, χάρη στο δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας που κατοχυρώνεται στους πολίτες της ΕΕ. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται ότι οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται βίζα ή ειδικές άδειες. Ειδικότερα, οι πολίτες των χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν απολαμβάνουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα εντός του χώρου αυτού χωρίς συνοριακούς ελέγχους, αν και οι εθνικές αρχές μπορούν να διενεργούν αστυνομικούς ελέγχους στις παραμεθόριες περιοχές.
Η έννοια της κινητικότητας ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας αντικατοπτρίζεται επίσης στην προώθηση της διακρατικής κινητικότητας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας που βασίζεται σε κοινές αξίες, ιστορία και πολιτισμό. Μια αποτελεσματική πολιτική για τις μεταφορές και την κινητικότητα είναι θεμελιώδης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι μεταφορές όχι μόνο διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες και συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, αλλά επηρεάζουν και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κατά μέσο όρο, μια ευρωπαϊκή οικογένεια δαπανά περίπου το 13,2% του προϋπολογισμού της για προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις μεταφορές, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του τομέα αυτού στην καθημερινή ζωή.
Οι πολίτες της ΕΕ έχουν επίσης συγκεκριμένα δικαιώματα όταν χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς όπως αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία ή πλοία για τις μετακινήσεις τους εντός της ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με κατοικίδια ζώα σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς, περιορισμούς στις ποσότητες αλκοόλ, καπνού ή μετρητών που μπορούν να μεταφέρονται και την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών. Για ταξίδια εντός της ΕΕ, συνιστάται να ελέγχετε τα απαραίτητα έγγραφα και τυχόν περιορισμούς ή όρια που επιβάλλει κάθε κράτος μέλος.
Τέλος, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια δεν εγγυάται μόνο τα δικαιώματα ταξιδιού και κινητικότητας, αλλά συνεπάγεται και την ευθύνη να τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, ενωμένης και πολιτιστικά πλούσιας Ευρώπης.
Μεταφορές και ταξίδια:
Η σελίδα "Τα δικαιώματα της ΕΕ για τους χρήστες των μεταφορών" είναι ένας ολοκληρωμένος πόρος που περιγράφει λεπτομερώς τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ όταν χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους μεταφοράς εντός της ΕΕ
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/eu-citizenship-and-democracy/eu-citizenship_en
Συνοπτικές ερωτήσεις:
Ποια είναι τα συγκεκριμένα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ όταν χρησιμοποιούν τρόπους μεταφοράς εντός της Ένωσης;
Πώς επηρεάζει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας τις δυνατότητες μετακίνησης, εργασίας και ζωής των πολιτών της ΕΕ;
Η ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει στους πολίτες της μια σειρά σημαντικών δικαιωμάτων που αφορούν επίσης τις δυνατότητες αγορών και εισαγωγών εντός της ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά, τα οποία παρέχονται από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ, περιλαμβάνουν την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ιθαγένεια, την ελευθερία ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα ενεργητικής και παθητικής ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις δημοτικές εκλογές.
Στο πλαίσιο των αγορών και των εισαγωγών, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια συνεπάγεται ότι οι πολίτες μπορούν να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς διακρίσεις με βάση την ιθαγένεια ή τη χώρα διαμονής τους. Αυτό ανοίγει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για τους καταναλωτές, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από μια μεγαλύτερη αγορά, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται μέσω της Ένωσης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, τα αγαθά μπορούν να διακινούνται ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να εισάγουν προϊόντα από άλλα κράτη μέλη χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς ή περίπλοκες διαδικασίες. Αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού και ποικίλου εμπορικού περιβάλλοντος, προσφέροντας στους ευρωπαίους καταναλωτές πρόσβαση σε ευρύτερο φάσμα προϊόντων, συχνά σε πιο συμφέρουσες τιμές σε σύγκριση με τις μικρότερες εθνικές αγορές.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα αγοράς και εισαγωγής εντός της Ένωσης, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπόκεινται σε συγκεκριμένους εθνικούς κανονισμούς και νόμους, ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται ή από την οποία αγοράζουν προϊόντα. Οι εν λόγω κανονισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων, τα υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και άλλες κανονιστικές διατάξεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Συμπερασματικά, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια δεν παρέχει μόνο πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά επεκτείνει τα δικαιώματα αυτά και στο οικονομικό πλαίσιο, διευκολύνοντας τις αγορές και τις εισαγωγές μέσω της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωση των πολιτών της ΕΕ.
Αγορές και εισαγωγές:
Η επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για την αγορά και την εισαγωγή αγαθών εντός της ΕΕ, που αφορούν τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις.
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/eu-citizenship-and-democracy/eu-citizenship_en
Συνοπτικές ερωτήσεις:
Ποια είναι τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ όσον αφορά τις αγορές και τις εισαγωγές εντός της Ένωσης;
Πώς ωφελεί τους ευρωπαίους καταναλωτές η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί ενεργά για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Οι προσπάθειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου RepowerEU, τα οποία αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου και οικονομικά προσιτού ενεργειακού συστήματος.
Μεταξύ των κυριότερων πρωτοβουλιών, η ΕΕ έχει θέσει νέους στόχους ενεργειακής απόδοσης,
οι οποίοι προβλέπουν συλλογική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τουλάχιστον 11,7% έως το 2030, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2020. Τα κράτη μέλη καλούνται να εξοικονομούν κατά μέσο όρο 1,5% της ενέργειας ετησίως, με αναμενόμενη αύξηση στο 1,9% μέχρι το τέλος του 2030. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω μέτρων που θα υιοθετηθούν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καλύπτοντας διάφορους τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, τα κτίρια, οι επιχειρήσεις και τα κέντρα δεδομένων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κτιριακό τομέα, ο οποίος ευθύνεται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Οι προτεινόμενοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανονισμοί αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, με στόχο να καταστούν πιο ενεργειακά αποδοτικά και λιγότερο εξαρτημένα από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της μόνωσης και των συστημάτων θέρμανσης, καθώς και την προώθηση των ηλιακών τεχνολογιών για τα νέα κτίρια, όταν αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.
Η ΕΕ προωθεί επίσης τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού τομέα που θα τονώσει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συνοχή σε όλους τους τομείς για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της αειφορίας.
Τέλος, η ΕΕ προσφέρει διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης και πιστωτικά προγράμματα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις περιφέρειες να υλοποιήσουν αποτελεσματικά ενεργειακά έργα. Τα μέτρα αυτά δεν ωφελούν μόνο τον πλανήτη, αλλά προσφέρουν επίσης οικονομικά οφέλη και στους καταναλωτές, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, προσφέροντας ευρύτερες επιλογές και ενισχύοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en
Σχέδιο RepowerEU: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - REPowerEU: Κοινή ευρωπαϊκή δράση για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_1511
Συνοπτικές ερωτήσεις:
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Πώς εμπλέκεται ο κτιριακός τομέας στην ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ;
Η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης Ευρώπης, με άμεσο όφελος για τους πολίτες της ΕΕ και υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν καθορίσει ακριβείς στόχους έως το 2020 και ένα όραμα έως το 2050, το οποίο υποστηρίζεται από ερευνητικά προγράμματα, κανονισμούς και ειδική χρηματοδότηση. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν την προστασία και τη βελτίωση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, τη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές CO2, αποτελεσματική στη χρήση των πόρων και την προστασία των πολιτών από περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία και την ευημερία.
Η οδηγία της ΕΕ για την περιβαλλοντική ευθύνη εφαρμόζει την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", υποχρεώνοντας τους φορείς εκμετάλλευσης που ασκούν περιβαλλοντικά επικίνδυνες επαγγελματικές δραστηριότητες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και, εάν προκύψει ζημία, να αναλαμβάνουν μέτρα αποκατάστασης με δικά τους έξοδα. Το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας έχει επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση των αποβλήτων από την εξόρυξη και η ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Επιπλέον, η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών θεμάτων σε άλλους τομείς, όπως η ενεργειακή πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα, που εγκρίθηκε το 2021, δεσμεύει την ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Περιβάλλον:
Περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ: Περιβάλλον: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Περιβάλλον
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en
Οδηγία της ΕΕ για την περιβαλλοντική ευθύνη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη
https://environment.ec.europa.eu/news/guidelines-environmental-liability-directive-2021-03-25_en
Συνοπτικές ερωτήσεις:
Ποιος είναι ο στόχος της οδηγίας της ΕΕ για την περιβαλλοντική ευθύνη;
Πώς συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ;
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια ανοίγει τις πόρτες σε πολυάριθμες ευκαιρίες συνεργασίας τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και σε μη εμπορικούς τομείς. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι συνεργασίες που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Erasmus+. Οι συμπράξεις αυτές είναι διακρατικά έργα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και ανταλλαγή καινοτομιών, καθώς και στην προώθηση της συνεργασίας, της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής εμπειριών σε τομείς όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, η σχολική εκπαίδευση, η εκπαίδευση ενηλίκων, η νεολαία και ο αθλητισμός.
Οι συμπράξεις συνεργασίας προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δημόσιων, ιδιωτικών και
μη κυβερνητικές οργανώσεις την ευκαιρία να διεξάγουν διάφορες δραστηριότητες. Οι εν λόγω συμπράξεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του έργου των εμπλεκόμενων οργανισμών, στην ανάπτυξη της ικανότητας διακρατικής και διατομεακής εργασίας και στην αντιμετώπιση κοινών αναγκών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού.
Επιπλέον, υπάρχουν συμπράξεις μικρής κλίμακας, που αποσκοπούν στη διεύρυνση της πρόσβασης για μικρούς φορείς και άτομα που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Οι συμπράξεις αυτές αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων συμμετεχόντων, στη στήριξη της ένταξης ομάδων με λιγότερες ευκαιρίες και στην προώθηση της ενεργού ευρωπαϊκής ιθαγένειας σε τοπικό επίπεδο.
Όσον αφορά την ίδια την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, τα συναφή δικαιώματα δεν περιορίζονται στο εθνικό πλαίσιο, αλλά επεκτείνονται στο πεδίο εφαρμογής άλλων κρατών μελών της ΕΕ και διεθνώς. Μεταξύ των κυριότερων δικαιωμάτων συγκαταλέγονται η ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή σε άλλα κράτη μέλη, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς και η διπλωματική και προξενική προστασία σε μη ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να απευθύνονται στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και να απευθύνονται εγγράφως στα θεσμικά όργανα και σε ορισμένους κοινοτικούς φορείς σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Οι δυνατότητες αυτές προσφέρουν στους ευρωπαίους πολίτες μια ευρεία πλατφόρμα για τη δημιουργία σχέσεων και συνεργασιών σε διάφορα επίπεδα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη μιας πιο ενωμένης και ολοκληρωμένης Ευρώπης.
Συμπράξεις για επιχειρήσεις και μη επιχειρήσεις
https://een.ec.europa.eu/
Συνοπτικές ερωτήσεις:
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των συμπράξεων συνεργασίας που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Erasmus+;
Πώς η ευρωπαϊκή ιθαγένεια επεκτείνει τα δικαιώματα των πολιτών πέρα από το εθνικό πλαίσιο;
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια προσφέρει διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης για διάφορα έργα και δραστηριότητες, μέσω προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και είναι προσβάσιμα σε διάφορους τύπους οργανισμών, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε μεμονωμένους πολίτες.
Ένα από τα κύρια εργαλεία μέσω των οποίων η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση είναι το πρόγραμμα Erasmus+. Το πρόγραμμα αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, αλλά περιλαμβάνει και συμπράξεις συνεργασίας. Οι συμπράξεις αυτές είναι διακρατικά έργα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και ανταλλαγή καινοτομιών και στην προώθηση της συνεργασίας, της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής εμπειριών σε διάφορους τομείς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, η σχολική εκπαίδευση, η εκπαίδευση ενηλίκων, η νεολαία και ο αθλητισμός.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία, τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη. Αυτό περιλαμβάνει διάφορες ευκαιρίες και προγράμματα χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες που προωθούν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τις αξίες της.
Ο δικτυακός τόπος "Η Ευρώπη σου" παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στη χρηματοδότηση της ΕΕ. Προσφέρει μια επισκόπηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, των τύπων επιχειρήσεων και τομέων που είναι επιλέξιμοι, καθώς και των διαφόρων τύπων χρηματοδότησης, όπως δάνεια, μικροχρηματοδότηση, εγγυήσεις και κεφάλαια κινδύνου που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.